Nieuwe lezing: Denoyelles voor het klimaat


In Koksijde staat als deel van “Koksijde bouwt met LEGO® blokjes” ook de hele tentoonstelling “Science and Stones” die Amazings voor Technopolis ontwikkelde en die vorig jaar in het Koninklijk Paleis in hartje Brussel stond. Dirk Denoyelle over de expo: "Het belangrijkste luik van die expo zijn 10 opstellingen die oplossingen illustreren voor de klimaatproblematiek. En die zijn dan weer gebouwd op basis van de wetenschappelijke expertise van mijn dochters Laura en Yanaika."

Toen Dirk bij de opening de genodigden rondleidde, was de Schepen voor milieu zo enthousiast dat ze vroeg of hij dat verhaal ook niet als lezing kon brengen. "En het toeval wil dat ik samen met mijn dochters inderdaad zo’n lezing op poten heb gezet. Die heet Denoyelles voor het klimaat en gaan we dus vanaf september ook links en rechts brengen," aldus Denoyelle. 

Denoyelles voor het klimaat

Wie zijn de Denoyelles eigenlijk? We stellen ze graag aan je voor!

Yanaika Denoyelle (1993) is bio-ingenieur in de milieuwetenschappen, en haalde daarbovenop nog eens een Master Climate Change aan de universiteit van Edinburgh. Ze is mede-auteur van “De Klimaatschok”(Lannoo), de bestseller van Econopolis, waarin ze samen met Geert Noels en Kristof Eggermont 20 – haalbare – klimaatoplossingen voor België beschrijft. 

Laura Denoyelle (1991) is ingenieur-architect en specialiseerde zich in circulair bouwen. Ze schreef, voortbouwend op haar thesis, het boek “Tiny Homes” (Borgerhoff & Lamberigts) waarin ze onder meer uitlegt op welke manier Tiny Homes en Tiny Living een deel van de oplossing van de klimaatproblematiek kunnen zijn.

Dirk Denoyelle (1964) is ... vader van de andere twee Denoyelles.

Maar hij heeft ook ergens een ingenieursdiploma, is komiek én gerenommeerd LEGO kunstenaar. In opdracht van Technopolis bouwde hij “Science&Stones”, een tentoonstelling over wetenschap, milieu en klimaat, gebouwd met LEGO steentjes. Die expo stond zelfs een paar maanden in het Koninklijk Paleis in Brussel. Zijn boek “Brillant Bricks” (Borgerhoff & Lamberigts) gaat over de Deense blokjes, en vermelden we vooral voor de volledigheid. 

Samen brengen ze in deze lezing elk vanuit hun invalshoek een genuanceerd positieve boodschap over de nochtans ernstige problematiek. En ja, er mag ook gelachen worden. 

Achteraf is een signeersessie voorzien :-)

Praktisch

Voorlopig staan er 3 lezingen gepland:

22 september 2023 in het Zwin Natuurpark
5 december 2023 't Ankerpunt in Wichelen: tickets zijn beschikbaar
19 januari 2024 CC Casino Koksijde 

Tot dan!

You might be Interested

Staff Pick

You wanna know more?

We love to hear from you