Werk in de kijker: de zeeduizendpootNog tot 12 november kan je de tentoonstelling "De Geheimen van het Zwin met LEGO® blokjes" bezoeken. Voor deze tentoonstelling bouwden Dirk Denoyelle en zijn Amazings een 30-tal planten en dieren die typisch zijn voor het Zwin na volledig uit LEGO® blokjes!

Een van de vele werken die tentoongesteld zijn is een beeld van een zeeduizendpoot. Maar wat voor beestje is dat nu juist?

De Zeeduizendpoot

De zeeduizendpoot behoort tot de groep borstelwormen. Het zijn tamelijk grote dieren en ze kunnen vaak goed zwemmen. Om te zwemmen gebruiken ze de paradodiën, en daarmee komen ze aardig vooruit! 

Zeeduizendpoten leven in een 30 to 40 cm diep gangetje in het slik en ze verstevigen de wanden van de gang met slijm. Verder zijn ze ook actieve jagers, ze verlaten hun gang om in de direct omgeving voedsel te zoeken. Hopelijk laten ze je tenen met rust wanneer je heerlijk op het strand ligt te genieten...

Wist je dat...

  • Onze versie maar dubbel zo groot is als de echte; maar wel een beetje te dik, omdat LEGO® nu eenmaal geen geschikte dunnere blokjes heeft
  • Dat het een heel gedoe was om het ding op te hangen; er blijven letterlijk knikken in de kabel komen
  • Het echte beestje dus wel degelijk onder het zand aan onze kust zit, en wel degelijk durft te bijten, maar dat het maar zelden gebeurt. Het zit - volgens mij - te diep onder het zand om vaak naar boven te komen. En zoals de meeste beesten houdt het niet van trappelende kindervoeten :-) 
  • Het echte beest niet zo veelkleurig is - maar de foto's die je vindt op het net zijn allemaal met kunstig licht, zodat het erg feeëriek lijkt - daarom hebben wij op de onze ook licht gestoken. Alleen die rode streep is essentieel: dat is de hemoglobine van zijn 'bloed', en erg typisch. De vinnen (officiële naam: parapodia) zijn gemaakt van veren die op LEGO® helmen passen, en die zitten vast in een technic nippeltje dat dan weer vast zit in die schijfjes van 4x4

Bezoek de tentoonstelling

Er valt nog veel meer te ontdekken over het Zwin tijdens de tentoonstelling, van 1 juli tot en met 12 november 2023. Het Zwin Natuur Park is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10u00 tot 18u00.

Praktische informatie 

🗓  Wanneer: 1 juli t.e.m. 12 november 2023

📍 Waar: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8, B300 Knokke-Heist

💶  Prijs: Inbegrepen in je toegangsticket van het Zwin Natuur Park

✉️  Tickets: Online hier verkrijgbaar of aan de kassa.

Wil je graag zelf gaan bouwen met LEGO® blokjes?

Dirk legt je in het boek Brilliant Bricks alles uit over de wondere wereld van blokjes met noppen. Je vindt het boek hier!


You might be Interested

Staff Pick

You wanna know more?

We love to hear from you